38,0936$% 0.08
41,9769€% 0.23
49,0130£% -0.05
3.690,24%-0,50
6.150,00%-1,82
2994814฿%-5.02755
YARGITAY‘ın CAN ATALAY davasında ANAYASA MAHKEMESİ kararına ikinci kez uymayarak TAHLİYE kararı vermemesi, artık olayı CAN ATALAY DAVASI olmaktan çıkartmıştır.
2024 yılında Adli Yargılamanın en üst mercii olan YARGITAY artık açıkça Türk Hukuk Sistemindeki NORMLAR Hiyerarşisini yok sayıyor, kabul etmiyor, hiyerarşiye uymuyor ve bu NORMLAR PİRAMİTİNİ yıkıyor. Bu yıkıntının altında kalan TÜRK ADALET SİSTEMİDİR.
ADALET MÜLKÜN TEMELİ oluğuna göre, Adaletin yıkılması Mülkün, yâni DEVLETİN yıkılmasına götürür.
Şayet bir ülkede Adalete güven kalmaz ise, hem Milli yatırımcı, hem de dış yatırımcı yatırımdan korkar, kaçar ve yatırım durur.
Normlar Hiyerarşisinin bir adı da ‘HUKUK DÜZENİ PİRAMİDİ’dir. Her türlü Normun hiyerarşik olarak sıralanmasıdır.
Bu hiyerarşide alt basamakta yer alan norm, geçerliliğini üst basamakta yer alan normdan alır ve dolayısıyla ona uygun olmak zorundadır.
Türk Hukuk Düzeni Piramit’inde en üst sırada
ANAYASA yer alır, bir alt basamağı ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER ve onun da altında KANUNLAR, CUMHURBAŞKANLIĞI KARANAMELERİ, TÜZÜKLER, YÖNETMELİKLER, GENELGELER gelir.
Bu Normlar Hiyerarşisi ve Hukuk düzeni piramitine uygun olarak da 1961 ANAYASASI ile Hukuk Sistemimize getirilen ANAYASA MAHKEMESİ en üst sırada yer alır. GÖREV VE YETKİSİ KANUNLARIN, MEVZUATIN ve UYGULAMALARIN ANAYASAYA UYGUN OLUP OLMADIĞINI DENETLEMESİDİR. ANAYASA MAHKEMESİ KARARLARINA UYMAK MECBURİDİR.
Hukukta bir de İHKAK-I HAK mevhumu vardır. İHKAK-I HAK, Kanun Nizam tanımadan hakkını zor kullanarak alma eylemidir. Bu İhkak-ı hak, şahısların kişilerin bir fiilidir ve bir suçtur. Kişiler tarafından işlenebilir ve kişiler kendi haklarını bizzat kendileri almaya teşebbüs ederek bu suçu işlerler.
Bugüne kadar benim de duymadığım ve hiç aklıma gelmeyen bir benzetme geldi aklıma. SANKİ Adli Yargının başı olan YARGITAY, bu yukarıda bahsettiğim Hukuk Düzeni Piramitine aykırı davranarak, Anayasa, Kanun ve Nizama aykırı davranarak kendi doğrusunu dayatıyor ve bir İHKAK-I HAK yaratıyor.
ANAYASA MAHKEMESİ’nin bir diğer görevinin de YÜCE DİVAN olduğu düşünüldüğünde Anayasa Mahkemesi üyelerinin, bir mevzuatı değerlendirme ve takdir haklarının da şikâyet konusu yapılıp yargılanmalarının istenmesi bana bir hukuk garabeti gibi geliyor.
Türkiye Cumhuriyetinin tarihine geçecek devlet adamı Hakan Fidan (1)