38,1137$% 0.18
42,0543€% -0.85
49,3487£% -1.65
3.709,46%-2,27
6.226,00%-0,45
3179061฿%1.19367
Ülkemizin Karnı Konya Ovası’dır.
Konya Ovası hızla çölleşmeye doğru gidiyor.
Konya Ovası çölleşirse bu bir beka sorunu değil midir?
Resmi ve özel kurum ve kuruluşların ve sivil toplumun böyle bir sorun yokmuş gibi davranması insanın içini acıtıyor.
Konya Kapalı Havzasının yüzey + yer altı suyu olarak 4.365 Milyar m3 kullanılabilir su kapasitesi vardır. Ancak yıllık kullanılan su miktarı 6.5 Milyar m3 olup; su bilançomuz yıllık 2,135 Milyar m3 açık vermektedir.
Su bilançomuzdaki bu açık yeraltı su depolarından kuyularla çekilen sularla karşılanmaktadır.
Yeraltı su depolarından doksanlı yıllarda 5-10 metreden su alınabiliyorken şimdi yüzlerce metre derinden ancak çekilebilmektedir.
Siyaseten su sorunu 1991 Seçimleri sırasında kullanılmıştı. Bazı siyasilerce. “Göksu Ovaya İnecek Çiftçinin Yüzü Gülecek” sloganıyla sorunu gündeme getirdiler. O yıllarda Konya Valisine çevre konusunda danışmanlık yaptığım için, araştırdım. DSİ’nin “Mavi Tünel Projesi” idi. DSİ adeta cambazlık yaparak Göksu’nun suyunu Toros Dağlarını 3 baraj ve bir tünelle geçerek Konya Ovasına aktarıyordu. Konya Ovası’ndaki başta çiftçiler herkesin hoşuna gitti bu proje.
Tabii ki benimde.
Mavi Tünel Projesi ile Göksu Nehrinden 414 Milyon Metreküp su alınacak, Göksu’dan alınacak bu su Afşar, Bozkır, Bağbaşı Barajları ile Hadimi Tüneli aracılığıyla Mavi Tünel sistemine aktarılacak.
Sorun yok gibiydi. Nereden bilelim 2000 li yıllarda Konya Ovasına Pancar dışında ikinci bir sucul bitki MISIR gelecek. Mısırla birlikte dengeler tamamen değişti.
Yeraltı suları giderek hızla düştü.
Yer altı su seviyesinin her yıl ortalama 1,5-2 metre düştüğü söyleniyorsa da; Ankara Üniversitesi’nden Mutlu Yılmaz’ın 52258 Nolu Karapınar İlçesi Gülfet Yaylası Kuyusu’nda 2008 yılında yaptığı çalışmada: Ocak – Ekim ayları arasında yer altı su seviyesinde 3.7 metre düşme olduğu belirlenmiştir.
Karapınar’da eskiden 3-5 tane obruktan söz edilirdi. Şimdilerde 650’nin üzerinde obruk oluştuğunu Konya Jeoloji Mühendisleri Odası açıklamaktadır. Prof. Dr. Fetullah Arık; “Obrukların çapları 80 ila 100 metreyi, derinlikleri 30-40 metreyi bulabiliyor. Böyle bir obruk bir evin altında meydana gelirse can kaybı her an için olabilir” demektedir. Bugünlerde Konya basınında yer alıyor Karapınar’da neredeyse her gün obruk oluşumu gözleniyor. İsteyen okurlarımız internette “Karapınar’daki Obruklar” yazıp görüntüleri izleyebilirler. Çok acayip görüntüler…
Sayın Valim ve Büyükşehir Belediye Başkanım, Konya Ovası çöl olmasın bu işin şakası yok..
Üçüncü sucul bitki “KENEVİR” konusunda neler oluyor? Kenevir sucul bir bitkidir. Hayır sucul bir bitki değildir diyen varsa açıklama bekliyorum.
Kuyulardan çamur çekilmeye başlanınca mı harekete geçeceğiz?
Tuzgölü’nün tuzlu sularının bazı kuyularda çıktığı duyumlarını alıyoruz. Yoğun olarak tüm ovada kuyulardan tuzlu çekilmeye başlanırsa topraklarımızın çoraklaşacağını herkes biliyor.
Çölleşme sorunu tüm ülkenin en önemli sorunudur. Ancak çölleşmenin başlayacağı yer olarak bilim insanlarınca işaret edilen Konya Ovası bizim memleketimizdir. Mücadelede en önde yer almalıyız. Haydi. Çok bekledik. İnşallah geç kalmamışızdır.
Hoşça kalın.
Atatürk Düşmanlığını Anlayamıyorum!