38,0135$% 0.24
41,9087€% 0.77
48,7148£% 0.47
3.720,09%2,30
6.203,00%1,19
2951420฿%-2.14792
Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof Dr. ZÜHTÜ ASLAN , önceki gün Anayasa Mahkemesinde boşalan bir üyelik yerine yeni bir üyenin katılım ve yemin töreninde tüm devlet erkânı ve Cumhurbaşkanı’nın da huzurunda bir toplantı açış konuşması yaptı ve ANAYASA MAHKEMESİ’nin önemi ve Anayasa mad. 153 e göre de Anayasa Mahkemesi Kararlarının Yasama,Yürütme ve Yargı Mercileri ile tüm idari mercileri bağlayacağını açıkladı.
Bu konuşma bir Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın zaten yapması gerekli olan bir konuşmadır ve de görevidir.
Bu konuşma, Anayasa’nın bir maddesinin açıklanmasından ibarettir ve abartılacak hiçbir yönü de yoktur. Buna rağmen tüm medya bu haberi “ Anayasa Mahkemesi Başkanı bunları Cumhurbaşkanının önünde ve gözlerinin içine baka baka söyledi” gibi abartılı haberler verdi.
Türkiye Cumhuriyeti bir HUKUK DEVLETİ ise ve de bir ANAYASASI var ise , bu Anayasa’nın bir maddesinin Anayasa Mahkemesi Başkanı tarafından Cumhurbaşkanı’nı yüzüne söylenmesi niçin korkulacak bir husus kabul edilsin veya niçin bu olay bir cesaret konusu sayılsın ?
Cumhurbaşkanının kendisini mutlak hükümdar olarak görmesi ve artık kendi ifadesi ile BUYRUKLARDA BULUNMA yetkisine sahip zannetmesinin nedeni de etrafındakilerin bu korkusudur. Hiç kimse kendi şahsiyetini ezdirmez ise demokrasilerde zaten böyle garip zuhurat da olmaz.
Prof. Dr. ZÜHTÜ ASLAN 10 Şubat 2015 tarihinde gelmiş olduğu Başkanlık görevini 3 dönem devam ettirmiş ve 17 Nisan 2024 tarihi itibarı ile de görev süresi sona ermektedir.
ZÜHTÜ ASLAN , tahsil ve Akademik kariyer olarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına lâyık bir kişidir. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu yönetimi bölümü mezunudur.
Yüksek Lisans ve Doktorasını İngitere’de LEICHESTER Üniversitesi Hukuk Fakültesinde
“ İnsan hakları ve özgürlükler” konusunda yapmıştır.
İnsan hakları, Anayasa Hukuku , Hukuk-Siyaset ilişkisi , siyaset Felsefesi gibi alanlarda çeşitli Ulusal ve Uluslararası Akademik dergilerde makaleleri yayınlanmıştır.
“ANAYASA TEORİSİ” adlı bir kitabı vardır.
2001 yılında Avrupa İnsan Hakları mahkemesinde bir süre çalışmıştır.
Zühtü Aslan 2007 tarihinden itibaren profösördür.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Prof.dr. Zühtü Aslan’ın dünkü beyanına Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Başkan vekili MEHMET UÇUM derhâl bir cevap verdi. Vermiş olduğu cevap siyasi bir cevaptı ama , M.UÇUM , “ Anayasa mad. 153 kişisel başvurular için uygulanamaz” gibi bir de hukuki dayanak uydurdu. Uydurdu diyorum, zira, kendisi hem Anayasa Hukuku hocası bir akademisyen olan , hem de uygulamanın başında olan bir kişiye böyle bir cevap vermek kanaatimce haddi oldukça aşmaktır.
Esasen , Anayasa Mahkemesi üyelerinin Cumhurbaşkanınca atanması fevkalâde yanlıştır.
Zira, bugün Türkiye’de PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI gibi garip bir yönetim tarzı uygulanmaktadır. Cumhurbaşkanı bir partinin de başkanı olarak Yürütmenin başıdır. Yürütmenin başı Yargı’nın başını atarsa orada KUVVETLER AYRILIĞINDAN bahsetmek mümkün olmayacaktır.
Aslolan Cumhurbaşkanı’nın tarafsız ve sadece DEVLETİN başı olması gerekir. Parlementer sistemde yürütmenin başı BAŞBAKAN idi. Cumhurbaşkanı Devleti dışa karşı temsil eder, içeride ise partiler üstü bir Ombusman görevi görürdü.
Şayet Hukuk Devleti olma kavramı yitirilir ise o devletin uzun süre yaşaması ve Demokrasiden bahsedilmesi , Ekonominin düzelmesi hiç mümkün olmayacaktır.
AKP Öncesi Türkiye Çağ Dışı Bir Ülke miydi, AKP ile Çağ mı atladı?