38,1137$% 0.18
42,0543€% -0.85
49,3487£% -1.65
3.709,46%-2,27
6.226,00%-0,45
3143433฿%-0.77339
Tarım sektörü, artan maliyetler nedeniyle zor bir dönemden geçerken, çiftçiler ürünlerini tarlada bırakmak veya dökmek zorunda kalıyor. Üreticiler bu durumdan dolayı sıkıntı çekerken, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gelen yeni bir karar çiftçilerin endişesini daha da artırdı. Resmi Gazete’de yayımlanan “İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik” ile iki yıl üst üste işlenmeyen tarım arazileri sezonluk olarak kiraya verilecek.
Yönetmelik Resmi Gazete’de Yayımlandı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik, gerçek ve tüzel kişilere ait işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiralanmasını öngörüyor. Yönetmelik, üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazilerinin tespit edilmesi ve bu arazilerin kiraya verilmesi işlemlerini kapsıyor. Arazilerin tespiti için il ve ilçe müdürlükleri bünyesinde Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak. Komisyon, uydu görüntüleri, kadastro parsel verileri ve yerinde yapılacak arazi kontrolleriyle tespit çalışmalarını yürütecek.
Çiftçilerin Tepkisi Büyüyor
Çiftçiler, artan maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle tarlalarını ekmekte zorlanırken, bu düzenleme üreticiler üzerinde ek bir baskı oluşturdu. Kiraya verilecek araziler, öncelikli olarak yerel yerleşim yerlerindeki çiftçilere kiralanacak. Ancak çiftçiler, bu uygulamanın uzun vadede tarım arazilerinin kullanımına ve tarımsal üretime zarar verebileceğini düşünüyor.
Bu düzenleme, maliyetleri karşılayamayan çiftçiler için ek bir yük olarak görülürken, Bakanlık kiralanan arazilerle ilgili tarımsal desteklerden faydalanma imkanı sunacağını belirtti.
Gübre Skandalı Pancar Çiftçisini Vurdu: Üretimde Büyük Düşüş Bekleniyor