34,3869$% 0.47
36,8522€% -0.6
44,4374£% -0.14
2.968,04%-0,25
4.977,00%-0,14
2730234฿%3.9526
Sofraların vazgeçilmezi yemeklerin, salataların ve kızartmaların baş aktörü zeytinyağında yeni sezon satışları başladı. Ege ve Akdeniz’de bugünlerde yoğun bir şekilde zeytin hasadı yapılırken zeytinyağının litresi kalitesine göre 300-600 TL arasında satışa sunulmakta.
Uzmanlar ise gıdanın her kategorisinde olduğu gibi zeytin yağında da merdiven altı üretimlere dikkat çekiyor. Gelişi güzel birçok yerde ucuz fiyatlara satılan zeytinyağı alırken uzmanlar, dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekti. Uzmanlar özellikle tüketicilerin zeytinyağı alırken dikkatli ve güvendikleri yerlerden almasını önerdi. Kalitesiz zeytinyağına karşı tüketicileri uyaran yetkililer, zeytinyağı alırken üretim tarihi ve markalı olmasına dikkatli olunmasını istiyor.
Zeytinyağlarının naturel sızma olup olmadığını anlamak hiç de kolay olmuyor. Tadım uzmanları zeytinyağı alırken şu unsurlara dikkat çekti: “Naturel Sızma zeytinyağını kokladığında taze biçilmiş çimen, çağla, badem, yeşil elma, domatesin sapındaki yeşil dal, muz yeşil kabuğu, enginar, bezelye kokularını alıyorsanız, parfüm gibi kokuyorsa bu koku sizi mutlu ediyorsa ve itici gelmiyor ise, sızma zeytinyağından bir yudum ağzınıza alıp dilinizin ve damağınız üzerinde gezdirdiğinizde bir burukluk, badem veya olmamış yeşil zeytin veya elma çekirdeği acılığı dilinizin yan bölgelerinde hissediliyorsa, boğazınızda karabiber acılığı gibi bir yanma oluyor ve bu yakıcılık yemek borunuza doğru inmiyor ise doğru sızma zeytinyağına ulaşmış bulunacaksınız.”
Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de asitlik oranı. Asitlik derecesi zeytinyağının kullanım ömrünü, lezzetini ve kalitesini belirliyor. Bununla birlikte zeytinyağının içindeki bakterilerin ve mikroorganizmaların gelişip gelişmemesini de etkiliyor.
Zeytinyağlarının içindeki oleik asit miktarı 100 gramda bulunan yağ oranı ile belirleniyor. En iyi zeytinyağları, asit oranı olarak yüzde 0,1 ila 1 arası asit oranına sahip zeytinyağlarından oluşuyor. Asit oranı yüzde 0 ila 0,8 arasında olan zeytinyağlarına “natürel sızma” adı veriliyor. Asit miktarı yüzde 0,8 ila 2 arasında olduğunda ise bu zeytinyağları “natürel birinci” olarak adlandırılıyor. Yüzde 2 ila 3 arası asit oranına sahip zeytinyağları da “natürel ikinci” olarak adlandırılıyor.
0.3 asit zeytinyağı, henüz tam olarak olgunlaşmamış zeytinlerin toplanmasıyla üretiliyor. Bu zeytinlerin en büyük özelliğinin, dalından toplanması olduğunu söyleyebiliriz. Yere düşmemiş bu zeytinler toplandıktan sonra 3 saat içerisinde hemen sıkılıyor. Bu sayede oldukça lezzetli ve kaliteli bir zeytinyağı ortaya çıkmış oluyor.
Zeytinyağının içerisinde yağ asitlerinin gezdiğinden bahsetmiştik. Zeytinyağının içindeki asit miktarı 0,9 değerinin altına düştüğünde, artık “asit oranı” olarak değil de “dizem” olarak ifade ediliyor. Dolayısıyla dizem kavramının, en iyi zeytinyağlarının asitlik derecesini belirttiğini söylemek yanlış olmaz. 0.4 dizemlik bir zeytinyağı, kusursuz olarak da nitelendiriliyor. 0.4 dizem zeytinyağında zeytinin tadını ve kokusunu alabilirsiniz. Bu zeytinyağları erken hasat edilen ve elle toplanan zeytinlerden üretiliyor. En düşük asitli zeytinyağlarından biri olması nedeniyle bu mahsuller, özellikle de salatalarda ve kahvaltılarda iştah açıcı lezzetler sunmak adına kullanılıyor.
TRT, Ölüm Haberini Böyle Verdi: “Hakkımız Haram Olsun, İyi Bilmezdik!”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.