36,6622$% 0.01
40,0854€% 0.01
47,6779£% 0.07
3.535,59%-0,01
5.796,00%0,03
3080241฿%2.05699
Üniversitelerin açılmasının üzerinden bir ay geçti ama öğrencilerin barınma sorunu halen devam ediyor. AKP iktidarının kötü politikaları sonucunda yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ev ve öğrenci yurtlarının fiyatları fahiş seviyelere yükseldi.
Türkiye’nin en büyük öğrenci mahallelerinden birisi olan Konya’nın Bosna Hersek Mahallesinde de mülteciler nedeniyle kiralık konut sıkıntısı yaşanıyor. Kiralık ev bulabilen öğrenciler ise yüksek kira fiyatlarıyla karşı karşıya kalıyor.
Ev bulamadığı için KYK yurtlarına yerleşmek isteyen öğrenciler ise kötü koşullarda barınmaya çalışıyor.
Konya’da öğrenci mahallesi olarak bilinen Bosna Hersek Mahallesi’nde öğrencilere mikrofon uzattık ve “Barınabiliyor musunuz? Barınmadaki sorunlarınız neler?” diye sorduk. İşte öğrencilerin verdiği yanıtlar:
“VATANINA DÜŞKÜN BİR GENÇ OLARAK BURADAN KAÇIP GİTMEK İSTİYORUM”
Cem Özer: Ben bir öğrenci olarak yurtta kalamıyorum. Çünkü geçen sene bir odada 4 kişi kalırken şu an 8 kişi kalıyoruz. 8 öğrenciye 3 çalışma masası var. Böyle olunca çalışma masasında çalışamıyoruz. Ayrıca hijyen denilen bir durum yok. Arkadaşlarımızla ev bakmaya çalışıyoruz. 4 kili eve çıkacağız ama ev kirası 10 bin lira olmuş. Depozito 10 bin, emlakçı 10 bin… Ben şu an başımızdaki insanlara soruyorum; Bir öğrenci nasıl geçinebilir? Ben hem okuyup hem çalışmak zorundayım. Böyle olunca da kendimi, derse adapte edemiyorum. Geleceğe dair kaygılarım var. Vatanına milletine düşkün bir genç olarak buradan kaçıp gitmeyi düşünüyorum. Bunun suçlusu kim? Bir öğrenci neden kendi ülkesinden kaçıp gitmeyi düşünür? Burada bir hayal kurmak yerine neden yurtdışında bir hayal kurma düşüncemiz var? Hep ekonomik sıkıntılar…
“MADDİ İMKANSIZLIKLARDAN DOLAYI ÖZEL YURTTA KALAMIYORUM”
Elif Çalışkan: Ben geldiğimde il dışından geldiğimi ve açıkta kaldığımı söyledim. Hiçbir şey yapmadılar. Büyükşehir Belediyesi de dahil her yeri aradık ama ellerinden bir şey gelmediğini söylediler ve ben ortada kaldım. Sonra geçici olarak bir yer ayarlamak zorunda kaldım. Yurtlarda da yedeklerde kaldım ve 3 hafta sonra bana yurt çıktı. Yurdum ve okulum arasındaki mesafe 2 saat. Hem tramvay hem otobüsle geçiş yapıyorum. Nakil istedim ama diğer yurtlar dolu. Umarım bu konu hakkında bir şey yapılır. Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nin yakınında hiçbir devlet yurdu yok. Özel yurtlarda da fiyatından dolayı kalamıyorum. Maddi imkânım yok. Ben şehir dışından geldim ailem bana o kadar yardımcı olamıyor maalesef.
Hasan Can Toy: Ben 4. Sınıf öğrencisiyim. Yüzme dalında Antrenörlük okuyorum. Geçen sene ve ondan önceki sene kiralarımız çok iyiydi ama bu sene kiralarımız fahiş şekilde arttı. Biz 2+1 evde 2 kişi kalıyorduk şimdi 4 kişi kalmak zorunda kaldık. Salonda arkadaşlarımız yatıyor. Devletimizin fahiş kiralara yönelik bir ekip kurması lazım. Ama bunu yapamıyor. Türkiye’de 6 bin fazla zabıta var, hele Konya’da çok daha fazla var. Bunlardan bir kısmını sadece ev için görevlendirse bence öğrencilerin böyle bir sıkıntısı kalmaz. Burs fiyatlarımız 3-4 sene önce 600-700 liraydı. Bu sene bin 250…Türkiye şartlarında bin liranın bir değeri kaldı mı? Hiçbir değeri kalmadı. Bir kafeye gidip çay bile içemiyoruz geçim sıkıntısından dolayı.
“YURTTA YEMEK LEZZETLİ OLSUN DİYE FAZLA TUZ ATIYORUZ”
Dilara Genç: Depremden sonra kira fiyatlarının yükseldiğini düşünüyorum. Çünkü ben de bir depremzedeyim ve Malatya’da kira fiyatları inanılmaz derecede uçtu. Ailemi Konya’ya getirmeyi düşündüm, o sırada Konya’da kira fiyatları çok düşüktü ama bir anda kira fiyatları artı. İnsanlar kiralık evlere yerleştikten sonra bu sefer öğrenciler kiralık ev bulamadı. Yurtta kalmak istiyoruz ama yemekler olsun, asansör olayları olsun çok sıkıntılı oluyor. Asansörle çıkamıyoruz, korkuyoruz. Yemeğe çıkıyoruz, artık yemeğe belki lezzetli olur diye fazla tuz koyuyoruz. Sürekli dışardan almaya çalışıyoruz bu da bizim için ekonomik olarak zarar. Kitap mı alalım, fotokopi mi çıkaralım yemeğe mi para verelim? Çok sıkıntı oluyor. Öğrenci için kötü yani…Bir çözüm olacağını düşünmüyorum. Bir çözüm üretmeye çalışıyorlar ardından iki sorun birden çıkıyor.
İsmini vermek istemedi: Yurtta kendi ait özel bir alan kalmıyor. 4 kişiyle bir aradasın. Yurtta çalışma odaları çok özensiz. Bundan şikâyetçiyim. Ben tıp okuyorum ve çok çalışmam lazım. Yurda giriyoruz ama sesten dolayı ders çalışamıyoruz. Yemekler de zaten sıkıntı. Tıp 6 yıl, sonuçta aileye yük oluyor. Türkiye şartları belli. Ekonomi eskisi gibi değil.
“YÜKSEK KİRA FİYATLARININ SEBEBİ SIĞINMACILAR”
Deniz Görkem Deler: Ben şehir dışından geldim ve şu an KYK’da kalıyorum. Açıkçası eve çıkmak isterdim ama Konya’da öğrenci mahallerinde asgari ücret düzeyinde fiyatlarla anca ev kiralayabiliyorsunuz. Bununda ana kaynaklarından birinin sığınmacılar olduğunu düşünüyorum. Konya’da bu kadar çok sığınmacının olduğunu bilmiyordum ve beklemiyordum. Burada 100 binlere varan sığınmacının yerleşmiş olması ve yeni inşaatların da yapılmıyor olması kira fiyatlarını da çok yükseltiyor. Yani hiçbir kira bir öğrenci mahallesi için asgari ücret tutarında olmaması gerekiyor. Açıkçası bu konuda biraz sıkıntı yaşıyoruz.
“ŞU AN EVE ÇIKMAK İSTEYEN BİRİSİ ÇIKAMAZ”
Dilara Yalçınkaya: Depremden dolayı Konya’ya çok gelen oldu. Geçen seneye göre fiyatlar çok fazla arttı. Bir önceki seneden kalan öğrencilerin bir avantajı var. Sözleşme imzalıyorlar ve sözleşme imzaladıkları için o sözleşmeyi feshedemiyorlar. Ama şu an eve çıkmak isteyen bir insan çıkamaz. 12 bin liradan aşağı ev bulamıyorsun. Ama bunu bir öğrenci karşılayamıyor. Zaten bursumuz bin 250 liraydı, Ocak ayında 2 bin olacak. Ama hiçbir şekilde yine hiçbir şekilde karşılayamıyor. Bin 250 lira burs alıyoruz ama aynı şekilde 570 lira da KYK’ya ödüyoruz. Biz bu şekilde zorlanabiliyorsak çalışan bir kişi derslerine bakamaz. Devlet bu konuda öğrenciler için artı bir şey yaparsa öğrenciler de eve çıkabilir.
“ÖĞRENCİLER EV BULAMIYOR”
Serdar Karakuş (Emlakçı): Konut kira fiyatlarının yüksek olmasının birinci sebebi; yükselen enflasyon. İkinci sebebi ise, mülteciler. Bosna Hersek Mahallesi’nde imar izni olmadığı için burada yeni yapılaşma yok. Olsa da maliyetler çok yüksek olduğu için ev fiyatları çok yüksek oluyor. Yatırımcılarda bu yüksek fiyatlardan ev aldıkları için bunun karşılığında yüksek kira beklentisine giriyor. Mültecilerde talep oluşturduğu için kiralık ev bulmakta problem var. Ülkemiz yoğun bir göç aldı maalesef bir işgal atında. Mülteciler bir evde 15 kişi kalıyorlar ve her evde 8-10 çalışan var. Çalışan sayısı fazla olduğu için yüksek kira talepleri mültecilere dokunmuyor. Ama bizim Türk insanı asgari ücretli ya da memur olsun kira ödemekte ciddi sıkıntı çekiyor. Öğrenciler ise bir evde iki kişi kalırken şu an bir evde 5-6 kişi kalıyorlar. Ya da çoğu yaşadığı şehrin dışına tercih yapmayıp yaşadıkları şehirlere tercih yapmaya başladılar. Yurt odalarında ise kişi sayıları artırıldı. Öğrenciler ev bulamıyor. Maalesef evlerde mülteciler oturuyor.
Konya’da yolcu otobüsü traktöre çarptı: 8 yaralı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.