34,2438$% -0.01
37,5204€% -0.32
44,8106£% -0.21
2.869,32%-0,60
4.902,00%-0,82
฿%
Merhaba sevgili okurlar,
Bugün ele almak istediğim konu çocuklarda özgüven ve nasıl geliştirilebileceği.
Öncelikle özgüvenin ne olduğundan bahsetmek istiyorum. Özgüven aslında kişinin kendisine, yapabilecekleri ile ilgili duyduğu güvendir. Özgüveni yüksek olan bireyler yaptıklarının arkasında durabilirler. Bu bireylere “bunu böyle yapmasaydın daha güzel olurdu bence” dediğinizde karşılığında “ben sonuçtan oldukça memnunum” cümlesini duyma ihtimaliniz oldukça yüksektir.
Özgüvenin yüksek olduğunu gösteren diğer bir faktör ise kişinin kendi düşüncelerinin, diğerlerinin kendi hakkındaki düşüncelerinden önce gelmesidir. Mesela özgüveni yüksek bir çocuk arkadaşları tarafından beğenilmeyen bir oyuncak için “ben beğendim, güzel olduğunu düşünüyorum” cümlesini rahatlıkla kurabilir ve diğer arkadaşlarının olumsuz düşüncesi kendisini rahatsız etmez.
Özgüven duygusunun erken yaşlarda geliştirilmesi oldukça önemlidir çünkü ilerleyen yaşlarda düşük özgüven kişinin hep birileri tarafından desteklenme ihtiyacı duymasına, başarısız olma korkusu yaşamasına, eleştirileri kolayca kabullenilmesine, kararsız olmasına sebep olabilir. Kısaca düşük özgüven kişinin bağımsız olmasını engelleyerek, kendi ile ilgili memnuniyetsiz olmasına sebep olabilir.
Peki çocukların özgüvenini geliştirebilmek adına neler yapılabilir?
Ebeveynlerin çocukları hakkında endişelenmesi, kötü bir durumla karşı karşıya kalmasını istememeleri oldukça normal bir durumdur. Tam da bu noktada çocuklarını koruyabilmek adına müdahale edici davranışlarda bulunabilmektedirler. Bu davranışlar her ne kadar iyi niyetle olsa da çocuğun kendi başına karar vermesine izin verilmemesi, çocuğun kendi kararlarına güvenilmediği hissiyatını verebilir. Ebeveynleri tarafından kararlarına güvenilmediğini hisseden çocuk kendi kararlarına da güvenmekte zorlanabilir, bu da düşük özgüvene yol açabilir. Bu yüzden çocuğun birtakım kararları kendi vermesine müsaade edilmeli, verilen karara müdahale edilmesi gerekiyorsa da bu yapıcı bir dille ifade edilmelidir. Mesela çocuğunuz kendisi için uygun olmayan bir oyuncak almaya karar verdiğinde “bu oyuncağı alamazsın” demek yerine “bu oyuncağın çok güzel olduğunu farkındayım fakat yaşın için uygun olmadığı için oynarken sıkılabilirsin” gibi bir cümle kurulabilir.
Özgüvenin geliştirilebilmesi için diğer bir nokta ise çocuklara konu ile ilgili rol model olmaktır. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren ebeveynlerinde gözlemledikleri şeyleri kendileri yapmaya başlarlar. Bu yüzden, çocuklarda özgüveni geliştirebilmek için ebeveynlerin de özgüvenli davranışlar sergilemesi önemlidir.
ÜMİT ÖZDAĞ YALIN BİR POLİTİKA MI İZLİYOR?
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.