34,8487$% 0.07
36,7440€% -0.09
44,5060£% 0.21
2.988,21%0,42
4.907,00%0,08
3405624฿%-0.61852
Birleşmiş Milletler Ekolojik Çeşitlilik Sözleşmesi 16.Taraflar Konferansı (COP-16) Kolombiya’nın Cali Kentinde 21.Ekim.2024 Tarihinde başladı. 01.Kasım.2024 tarihine sona erdi.. Konferansa 190 ülkeden 12 si devlet başkanı olmak üzerre hükümet temsilcileri, uzmanlar akademisyenler dahil olmak üzere 15.000 den fazla katılımcı yer aldı.. konferansta “Biyolojik Çeşitliliğin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ve bundan edinilen faydaların adil bir şekilde dağıtımı, yani çevresel adalet konularının ele alınması bekleniyor.
Konferansta Neler Oldu:
1.Kasım’da sona eren konferansta 2 önemli anlaşma onaylandı.
Oy birliğiyle kabul edilen ilk anlaşma, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) ve yerli halklara kurumsal güç katan 8J maddesi kapsamında yerli halklar ve yerel topluluklar için çalışma organı oluşturulmasını içeriyor. Yerli halkların sözcüsü Camila Paz Romero, basına yaptığı açıklamada, “Bu yeni yan kuruluş, dünya için bir referans niteliğindedir. Taraflar, hedeflerin ve sözleşmelerin yerine getirilmesi için ciddi ve etkin katılımımıza ihtiyacın sürdüğünü kabul ediyor” dedi.
Biyolojik Çeşitlilik Nedir
Biyoçeşitlilik, diğer adı ile biyolojik çeşitlilik var olan bir bölgedeki tüm türlerin, ekosistemlerin veya genlerin oluşturduğu bütüne verilen addır.
Dünya üzerindeki biyokütlenin % 82 sini bitkiler oluşturuyor. B.M. Raporuna göre: İklim krizi nedeniyle Dünya’da Bir Milyon bitki ve hayvan türü yok olmakla karşı karşıya.
Dünya’da 2.13 Milyon tür listelenmiş durumda. Bu türlerin 1.05 Milyonununu böcekler , 11 Binden fazlasını kuşlar, 11 Binden fazlası nı sürüngenler, 6 Binden fazlasını memeliler oluşturuyor.
Ülkemizin Biyolojik Çeşitliliği
Ülkemizde 12.000 çeşit bitki türü bulunmaktadır. Buların yaklaşık 1/3 ü endemik türlerdir. Biyolojik çeşitlilik bakımından zengin bir ülke olan Türkiye 3 farklı iklim kuşağı ve 3 biyocoğrafi alan üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 9500 çiçekli bitki türü var ve bu özelliğiyle ülkemiz ılıman kuşağın en zengin biyolojik çeşitliliğe sahip ülkelerinden biridir. Avrupa kıtasında yaklaşık 11.000 bitki türü olduğunu düşünürsek Türkiye’nin bitki çeşitliliği bakımından Avrupa kıtası kadar zengin olduğunu söyleyebiliriz.
Sulak alan ekosistemleri tropikal bölgelerden sonra biyolojik çeşitliliği en fazla olan ekosistemlerdir. Ülkemizde Van Gölü, Tuz Gölü, Kızılırmak, Fırat, Seyhan gibi büyük ırmaklar ve baraj gölleri sulak alanlardır.
Biyoçeşitliliği Korumak İçin Neler Yapılmalı
*Erozyonu önlemek için önlem almalıyız.*Mera ve çayır alanlarımızı korumalıyız.
*Ülkemizde bulunan bitki ve hayvan türleri envanteri yapılmalı
*Nesli tükenmekte olan hayvan türleri tespit edilip,koruma önlemleri alınmalı,
*Doğa tarihi müzeleri açılmalı, devlet sivil toplum örgütleriyle işbirliği yapmalı,
*Gen bankaları,botanik bahçeleri açılmalı,tabiat bankalarının sayısı artırılmalı,
*Konu ile ilgili her türlü bilgilendirme ve eğitimler yapılmalı.
Hoşça kalın.
Türk Devleti Provokasyona Geçit Vermedi
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.